Podstawowe zasady czytania składów
- Czytaj od lewej do prawej.
- Składniki są ułożone według stężeń – od najwyższego do najniższego.
- Zapach (Parfum/Fragnance) może być maksymalnie w stężeniu 1%, czyli to, co znajduje się po nim, jest w ilościach szczątkowych i może być ułożone w dowolnej kolejności. Niektóre składniki (np. ekstrakty), aby móc działać potrzebują innych związków (np. alkoholu) – wtedy każdy element takiej kompozycji musi znaleźć się w INCI.
Czego szukać w składzie?
Składników aktywnych:
- protein (np. Hydrolysed Wheat Protein),
- humektantów (np. Glycerin),
- emolientów (np. Vitis Vinifera Seed Oil),
- ekstraktów (np. Avena Sativa Kernel Extract).
Substancji powierzchniowo czynnych np. Cocamidopropyl Betaine.
Substancji pomocniczych, np:
- konserwantów (np. Phenoxyethanol),
- regulatorów pH (np. Lactic Acid),
- składników kompozycji zapachowych (np. Linalool),
- barwników (np. CI 60730).
Jak ocenić typ kosmetyku?
Kosmetyki zazwyczaj nie są czarno-białe
i zawierają składniki aktywne z różnych grup
np. emolienty i humektanty.
Jak ocenić, czy dany kosmetyk jest emolientowy, humektantowy, a może emolientowo-humektantowy?
- Określ proporcje – rozszyfruj każdy składnik i zobacz, ile jest emolientów, humektantów oraz protein.
- Zwróć uwagę na ich miejsce w składzie.
Przykłady
Przykład 1:
Jeśli jest jeden humektant i znajduje się na
drugim miejscu w składzie, a później widzimy kilka emolientów, to proporcje z miejscami się równoważą
i można zaklasyfikować kosmetyk jako
emolientowo-humektantowy.
Przykład 2:
Jeśli w składzie są same emolienty i tuż przed zapachem znajduje się jeden humektant, to jego nawilżające działanie raczej nie będzie odczuwalne, dlatego wtedy kosmetyk można zaklasyfikować jako emolientowy.
