Jak czytać składy kosmetyków?

Podstawowe zasady czytania składów

  1. Czytaj od lewej do prawej.
  2. Składniki są ułożone według stężeń – od najwyższego do najniższego.
  3. Zapach (Parfum/Fragnance) może być maksymalnie w stężeniu 1%, czyli to, co znajduje się po nim, jest w ilościach szczątkowych i może być ułożone w dowolnej kolejności. Niektóre składniki (np. ekstrakty), aby móc działać potrzebują innych związków (np. alkoholu) – wtedy każdy element takiej kompozycji musi znaleźć się w INCI.

Czego szukać w składzie?

Składników aktywnych:

  • protein (np. Hydrolysed Wheat Protein),
  • humektantów (np. Glycerin),
  • emolientów (np. Vitis Vinifera Seed Oil),
  • ekstraktów (np. Avena Sativa Kernel Extract).

Substancji powierzchniowo czynnych np. Cocamidopropyl Betaine.

Substancji pomocniczych, np:

  • konserwantów (np. Phenoxyethanol),
  • regulatorów pH (np. Lactic Acid),
  • składników kompozycji zapachowych (np. Linalool),
  • barwników (np. CI 60730).

Jak ocenić typ kosmetyku?

Kosmetyki zazwyczaj nie są czarno-białe
i zawierają składniki aktywne z różnych grup
np. emolienty i humektanty.

Jak ocenić, czy dany kosmetyk jest emolientowy, humektantowy, a może emolientowo-humektantowy?

  1. Określ proporcje – rozszyfruj każdy składnik i zobacz, ile jest emolientów, humektantów oraz protein.
  2. Zwróć uwagę na ich miejsce w składzie.

Przykłady

Przykład 1:
Jeśli jest jeden humektant i znajduje się na
drugim miejscu w składzie, a później widzimy kilka emolientów, to proporcje z miejscami się równoważą
i można zaklasyfikować kosmetyk jako
emolientowo-humektantowy.

Przykład 2:
Jeśli w składzie są same emolienty i tuż przed zapachem znajduje się jeden humektant, to jego nawilżające działanie raczej nie będzie odczuwalne, dlatego wtedy kosmetyk można zaklasyfikować jako emolientowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.